Sangerarea nazala (epistaxis)

Cred ca aproape oricine a avut o sangerare nazala, cat de mica,  cel putin odata in viata. Si atunci ne intrebam: ” oare de ce imi curge sange din nas?”

Ei bine, dintre numeroasele cauze de sangerare nazala am sa incerc sa va enumar cateva din cele mai frevente: virozele respiratorii („ne suflam nasul cu sange”), hipertensiunea arteriala(sangerari repetate), scobitul in nas (Da!, si asta e o cauza), bolile sistemice (boli ale sangelui cu scaderea numarului de trombocite in organism, tratamentul cronic cu anticoagulante in bolile cardiovasculaare, afectiuni hepatice cronice cu tulburari de coagulare), traumatisme, etc…

Ce facem cand ne curge sange din nas?

In primul rand, NU ne culcam pe spate , cu mana stanga sau dreapta ridicata (in functie de regiunea tarii de unde s-a cules balada), NU ne infundam singuri nasul cu ce ne vine la mana(hartie igienica, servetele, vata, burete …).

NU ne panicam, nu sunam imediat la 112, nu iesim pe strada si strigam la vecini, etc…

Ne asezam pe un scaun si aplecam putin capul in jos, apasam si mentinem apasat cu degetul aratator pe nara din care curge sange, minim 10 -20 minute.

Puteti pune si o compresa cu apa rece la radacina nasului (intre ochi 🙂 )

Daca hemoragia s-a oprit, in urmatoarele ore e bine sa nu va scobiti in nas ca sa indepartati crustele hematice deoarece riscati sa provocati o noua sangerare; crustele se indeparteaza prin spalaturi nazale blande cu apa de mare, ser fiziologic sau chiar apa salina peparata in casa;

Nu suflati nasul cu putere, nu beti lichide fierbinti si nu faceti bai fierbinti cateva zile dupa episodul hemoragic, nu luati aspirina sau ibuprofen timp de 7 zile dupa hemoragie; este de folos sa luati vitamina C si Calciu, Alchemilla, Tarosin, Eridiarom, mancati coacaze negre, afine, catina, ceai de macese (si dulceata se poate dar grija cu zaharul ca ingrasa si facem ateroscleroza) iar ca si tratament local Vitamina A uleioasa(10 zile).

Daca sangerarea continua

Este momentul fie sa porniti, insotit desigur, la Urgenta ORL, fie sunati 112.

Pana vine salvarea e bine sa  monitorizati cat sange ati pierdut, pentru a putea spune medicului, astfel ca acesta sa poata aprecia gradul hemoragiei si al anemiei.

Deasemenea trebuie sa stiti ca epistaxisul nu este o boala ci un simptom, ceea ce inseamna ca dupa tratarea hemoragiei, dumneavoastra trebuie sa va tratati boala care cauzeaza hemoragia  pentru ca aceasta sa nu se mai repete( de ex. daca aveti hipertensiune arteriala, trebuie sa va ajustati tratamentul antihipertensiv, etc…)

Daca suferiti de epistaxis repetat, chiar daca se opreste de fiecare data spontan, este bine sa va adresati specialistului ORL.

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.